top of page

Vrijwilligerswerk 

Klets&Koek is een onderdeel van Stichting Present Zwolle. Via deze stichting  zijn er wekelijks tientallen vrijwilligers actief om Nieuwe Zwollenaren een warm welkom te geven. Samen Nederlands oefenen, helpen bij praktische vragen, de post doornemen, of als maatje samen optrekken. Hieronder lees je wat we concreet doen voor deze doelgroep én wat jij misschien kunt doen!

Klets & Koek

Vier keer per week zijn vluchtelingen en statushouders welkom bij Klets & Koek. Dit zijn informele taal- en ontmoetingsgroepen waar vrijwilligers klaar staan voor een bak koffie en om samen aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Dit kan door middel van het aanwezige materiaal, maar soms nemen bezoekers zelf huiswerk mee. Behalve dat de Nieuwe Zwollenaren op een informele manier Nederlands leren, worden ze door de vrijwilligers geholpen bij praktische zaken. Denk aan het begeleiden bij post en financiën, en vragen over de school of opvang van kinderen. Klets & Koek is de basis van ons werk, van hieruit ontstaan aanvullende activiteiten om hulpvragen op te lossen. Informatie over de locaties en tijden van Klets & Koek vind je op hier.

 

Wat kan jij doen?

We hebben gelukkig momenteel veel vrijwilligers die zich inzetten bij Klets & Koek, maar nieuwe mensen zijn altijd welkom. Voor de groepen op dinsdagochtend (Ichtuskerk Berkum), woensdagavond (Plantagekerk, centrum) en donderdagochtend (De Nieuwe Haven, Kamperpoort). Lijkt het je leuk om mee te draaien? Stuur een mailtje, dan plannen we graag een kennismaking met je in! 
  

 

Welkom in Zwolle – appgroep

Via een app-groep hebben we een groot netwerk met zo’n 150 vrijwilligers met een warm hart voor Nieuwe Zwollenaren. Hulpvragen die bij ons binnenkomen delen we in de appgroep. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een stageplek zoekt, een eetadres voor een vluchteling die wat meer onder de mensen wil zijn, een paar uur hulp bij het invullen van formulieren, vervoer voor een marktplaats-aankoop, etcetera. Kleine en wat grotere hulpvragen delen we in deze groep. Alleen de coördinatoren kunnen berichten plaatsen, reacties worden via privé-berichten afgehandeld.

Wat kan jij doen?

Wil je meedraaien in deze appgroep? Heel erg welkom! Mail je naam + telefoonnummer, dan voegen we je toe.

WhatsApp Image 2022-01-10 at 14.39.40.jpeg

Maatjes-trajecten

We ontmoeten bij Klets & Koek regelmatig mensen die een aanvullende hulpvraag hebben. Ook via verschillende vluchtelingen opvanglocaties in Zwolle krijgen we hulpvragen door.  Daar kunnen we een vrijwilliger aan koppelen als maatje. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een taalmaatje die wekelijks aan de slag gaat om nog verder de taal te oefenen

  • Een gezinsmaatje, die ondersteunt rondom de opvoeding

  • Een goede buur, gewoon een wekelijks bakje koffie, even samen naar de markt, etc.

  • Op-weg-naar-werk-maatje, iemand helpen in zijn/haar zoektocht naar een baan

 

Wat kun jij doen?

Vind je het leuk om als maatje gekoppeld te worden aan een Nieuwe Zwollenaar voor één van genoemde thema’s, of heb je zelf een ander mooi aanbod? Stuur een mailtje, dan kijken we of we een mooie match kunnen maken!

bottom of page