top of page

Iets voor jouw client? 

Begeleid jij mensen voor wie Nederlands een nieuwe taal is? Stichting Present Zwolle zet zich samen met vrijwilligers in voor nieuwkomers. We organiseren Klets&Koek, maar zetten ook maatjes in voor individuele hulpvragen. Neem gerust contact op als je wilt weten of we iets voor jouw cliënt kunnen betekenen.

Klets&Koek is een laagdrempelige plek waar anderstaligen en Nederlanders samen komen om de taal te oefenen. Ontmoeting staat centraal en daarbij oefenen we de taal. 

Iedereen is welkom, op de ochtendgroepen zijn kinderen ook welkom. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, werken we niet met een deelnemerslijst. Mensen zijn vrij om te komen en bijvoorbeeld hun buren of vrienden mee te nemen. 

Relatie 
Relatie is belangrijk. Dat betekent dat we de tijd nemen om de deelnemers op hun gemak te stellen en meer over ze te leren. Taal is natuurlijk essentieel om je weg te vinden in Nederland, maar vaak zien we dat er nog veel ruis is. Er zijn vragen over school, kinderopvang, gezondheid, uitkeringen, gezinshereniging, noem maar op. Samen met de vrijwilligers van Klets & Koek en met de maatjes die bij mensen thuis komen, maken we tijd om samen met de deelnemers die ruis weg te nemen. Dat doen we door ze wegwijs te maken in de wereld van hulpverleners en instanties in de stad Zwolle. Het taalniveau van onze deelnemers is verschillend. We hebben deelnemers die nog geen woord Nederlands spreken, maar ook deelnemers die al op C1 niveau zitten maar graag willen blijven leren en genieten van de ontmoeting. 
 

Maatwerk

Taal is de binnenkomer, de verbindende factor, maar vervolgens is het maatwerk. Ontmoeting is minstens zo belangrijk. We zetten in op veel individuele aandacht. Dat betekent dat we sommigen helpen met huiswerk, of een brief doornemen, een cv maken etc. Anderen nemen niks mee en oefenen met het taalmateriaal dat wij zelf hebben liggen. Het zijn dus geen groepslessen. 

We communiceren via appgroepen. Wij delen in onze appgroepen informatie die belangrijk kan zijn. Zoals informatie over vaccineren, nieuwsberichten in begrijpelijke taal, spreekuren van het SWT, etc.

Alle etniciteiten zijn welkom. We hebben een goede naam onder de Eritrese gemeenschap, mensen voelen veiligheid en vertrouwen. Maar er komen bij ons ook mensen uit Turkije, Jemen, Syrië, Pakistan, Afghanistan, Iran, Oekraïne etc.

Meedoen?
Is Klets & Koek iets voor iemand die je kent? Je kunt mensen opgeven door binnen te lopen bij een van onze Klets&Koek-groepen of contact op te nemen met onze coördinatoren Maartje of Nicolien. Zij zorgen ervoor dat de persoon door ons wordt opgevangen.

bottom of page